Van 1 tot 4 juli 2022 werd in Amsterdam het EAU congres gehouden. Dit is het grote jaarlijkse congres van de Europese Associatie voor Urologie. De ICP was erbij! Het was een verademing om na de lange covid-19 periode de EAU te kunnen bezoeken op eigen bodem. De oncologie was het specialisme dat de meeste aandacht trok en waar de meeste belangstelling voor was.



Dr. Dick Janssen en Mathilde Scholtes waren door de EAU uitgenodigd om op de patiëntendag op maandag 4 juli samen een presentatie te geven over het Getsbi blaasspoelingenonderzoek. Op de patiëntendag kunnen uitgenodigde patiëntvertegenwoordigers hun boodschap overbrengen aan de urologische professionals. Het was de eerste fysieke patiëntendag van de EAU en het thema was samenwerking tussen artsen en patiënten. Het Getsbi onderzoek is daar een goed voorbeeld van.



Ook had de ICP een informatiestand op het congres in de grote expositiehal. Hier werden live de nieuwste technieken uit de industrie getoond zoals robotoperaties. Afgezien van de Europese artsen en verpleegkundigen wordt de EAU ook bezocht door zorgprofessionals uit Afrika en Azië. Bezoekers uit o.a. Indonesië, India, Irak en Nigeria wisten onze stand te vinden. Ook in deze landen komt interstitiële cystitis of het blaaspijnsyndroom (IC/BPS) veel voor en ze lopen tegen dezelfde problemen aan: onbekendheid met de ziekte, het ontbreken van vergoedingen en adequate behandeling voor patiënten. De bezoekers toonden veel interesse in onze Engelse folders over IC/BPS en het nascholingsproject voor huisartsen in Nederland.



Voor de ICP waren Hilde Andriesse, Désirée Ardts en dr. Arendsen aanwezig om IC/BPS onder de aandacht te brengen van de naar schatting 8.000 tot 10.000 bezoekers.