dieet

Vaak merken patiënten met interstitiële cystitis of blaaspijnsyndroom dat hun klachten minder worden als ze consequent bepaalde voedingsmiddelen van het menu schrappen. Ook kunnen ze baat hebben bij het gebruik van voedingssupplementen zoals probiotica.

Mensen met interstitiële cystitis of blaaspijnsyndroom kunnen meer klachten krijgen als ze bijvoorbeeld koffie, alcohol of koolzuurhoudende drank drinken. Ook tomaten, citrusvruchten, chocolade, cranberries, pittig voedsel of kunstmatige zoetstoffen kunnen opvlammingen veroorzaken. Bovendien kunnen stoffen als ammoniak- en kaliumrijk voedsel een negatieve invloed hebben op een beschadigde blaaswand.

Vreemd genoeg is hierover echter geen eenduidig advies te geven, het is vooral een kwestie van uitproberen. Bekijk hier de dieetlijsten die als hulpmiddel kunnen dienen bij patiënten met interstitiële cystitis of blaaspijnsyndroom .

Inzicht in dieet bij interstitiële cystitis of blaaspijnsyndroom

Als je pas gediagnosticeerd bent en je blaassymptomen zijn heftig, dan kan het gebeuren dat je niet weet welke voedingsmiddelen jouw blaas wel of niet irriteren. Aanpassing van je dieet is dan een belangrijke eerste stap om controle over je blaassymptomen te krijgen. Stel je voor: zou je koffie gieten op een open wond op je hand? Het antwoord is natuurlijk “nee”. Hoe kan je dan zuur (in voedingsmiddelen) op een wond in je blaas gieten?

Het is dan tijd om je dieet in eigen hand te nemen om je blaas rustiger te maken en te beschermen. Dit kun je doen door de komende drie tot zes maanden de meest voorkomende blaas-irriterende voedingsmiddelen te vermijden. Ook moet je experimenteren om uit te vinden waar jouw blaas wel en niet tegen kan, zodat je je eigen voedingslijst kun samenstellen. Die ziet er voor iedereen weer net anders uit.

Hieronder vind je twee tabellen die je helpen bij je persoonlijke reis. De ‘minder blaasvriendelijke’ voedingsmiddelen (tabel 1) komen waarschijnlijk niet als een verrassing. Dit zijn de producten, die je uit je dieet wilt schrappen. Bij de ‘meer blaasvriendelijke’ voedingsmiddelen (tabel 2) vind je voedingsmiddelen waarvan IC-patiënten over het algemeen kunnen genieten zonder hun blaas te irriteren. Uiteraard voeg je er dan geen risicovoedsel aan toe zoals b.v. pittige sauzen.


Dieetlijsten

De onderstaande dieetlijsten zijn bedoeld voor mensen met IC/BPS en een overactieve blaas.


Deze lijst is afkomstig van de Amerikaanse IC-network en de oorspronkelijke titel is: 2012 ICN Food List for Interstitial Cystitis, Bladder Pain Syndrome, Overactive Bladder. Voor de vertaling is toestemming verleend door de samensteller: ic-network.com