De Bekkenbodem4All houdt een gratis patiëntenwebinar over operatieve behandelingen bij verzakking van de endeldarm. Het is een aandoening waar niet zo vaak over gesproken wordt, maar die best vaak voorkomt. Vrouwen en mannen die hiermee te maken hebben schamen zich soms voor de klachten die bij deze aandoening kunnen horen, zoals ongewenst verlies van ontlasting.



Operaties bij een darmverzakking



Bij een verzakking kan de (endel)darm uiteindelijk via de anus naar buiten zakken (rectumprolaps). Bij vrouwen kan de verzakking van de dunne of endeldarm ook tegen de achterkant van de vaginawand duwen en daar naar buiten zakken (rectocèle). Bij een ernstige verzakking is een operatie vaak de enige mogelijkheid om van de klachten af te komen. In zeer specifieke situaties komt een matje in beeld als optie. Bekkenbodem4All vindt het belangrijk dat patiënten vooraf goed geïnformeerd zijn over alle mogelijke operatieve behandelingen en de eventuele risico’s daarbij. Ook is het voor iedere patiënt nuttig om het voor- en natraject van zo’n operatie goed te kennen, waarbij bekkenfysiotherapie een belangrijke rol heeft.



Sprekers

  • Bob Bloemendaal is chirurg in het Reinier de Graafziekenhuis in Delft, met o.a. specialisatie in bekkenbodemchirurgie en proctologie. Hij zal vertellen welke operatieve ingrepen er mogelijk zijn bij een rectum-prolaps, en wat de resultaten en mogelijke risico’s zijn.
  • Lilian van Rumpt-van de Geest is uro-gynaecoloog in hetzelfde ziekenhuis en gespecialiseerd in bekkenbodem- en incontinentieproblematiek. Zij zal uitleggen welke behandelmogelijkheden er zijn als de darm verzakt is in de richting van de vaginawand. Sommige patiënten hebben te maken met een verzakking aan beide kanten, en ook daarover zullen Bob en Lilian uitleg geven.
  • Daniëlle van Reijn is bekkenfysiotherapeut met een eigen praktijk in Baarn en eveneens werkzaam in de Proctos Kliniek in Bilthoven. Zij zal vertellen wat er precies aan de hand is bij een darmverzakking en welke klachten daarbij kunnen voorkomen. Ze zal uitleggen wat een bekkenfysiotherapeut voor en na een operatie kan betekenen, en wat u als patiënt zelf kunt doen


Wanneer: woensdag 9 juni van 19.30 tot 21.00 uur



Voor wie: iedereen die te maken heeft met een darmverzakking en meer informatie over de operatieve behandelingen daarvan wenst.



Hoe aanmelden: stuur een mail naar info@bekkenbodem4all.nl met uw naam o.v.v. webinar. U krijgt dan een bevestiging en op 8 juni ontvangt u dan een Zoom-link (u hoeft hiervoor geen programma te downloaden Tijdens het webinar kunt u zelf ook (anoniem) schriftelijke vragen stellen, graag zelfs! Het webinar zal later via de website van Bekkenbodem4All terug te kijken zijn.

Tijdens het webinar kunt u zelf ook (anoniem) schriftelijke vragen stellen, graag zelfs! Het webinar zal later via de website van Bekkenbodem4All terug te kijken zijn.