Het is opmerkelijk dat patiënten vaak niet alleen IC/BPS hebben, maar daarnaast ook nog één of meer andere aandoeningen, die ook wel comorbiditeiten worden genoemd, zoals:
- Sjögren-syndroom
- Fibromyalgie
- Migraine
- Prikkelbare darmsyndroom
- Reuma
- Schildklieraandoeningen
- Chronisch vermoeidheidssyndroom
- Bekkenbodemdysfunctie
- Polyneuropathie
- Diverse allergieën
Sommige van deze ziekten zijn auto-immuunziekten. Een van de theorieën gaat uit van de mogelijkheid dat IC/BPS ook een auto-immuunziekte is.
Meerdere klachten
Ook is het van belang om te weten dat er bij de diagnose IC/BPS ook op andere plaatsen in het lichaam problemen kunnen zijn of ontstaan. Zoals in de darmen, de spieren, de gewrichten, de mond en de ogen. In zulke gevallen doet de IC/BPS-patiënt er goed aan om contact op te nemen met de behandelend arts. Die kan de oorzaken van deze klachten dan verder laten onderzoeken.
Relatie met de behandeld arts
Vanwege het veelvuldig voorkomen van andere aandoeningen bij IC/BPS is de behandelend arts heel belangrijk voor een patiënt. Probeer ervoor te zorgen dat de relatie met de behandelend arts goed blijft. Een open opstelling met een duidelijke omschrijving van de klachten helpt de arts om een goede afweging te kunnen maken en eventueel door te verwijzen naar een specialist.